Martijn weet als bewegingstechnoloog als geen ander hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. In zijn blog vertelt hij over het belang van bewegen, overbelasting en de gevolgen hiervan:
Niets is zo vernuftig als de natuur. Als ik iets heb geleerd als bewegingstechnoloog is het dat wel. Bij alles wat ik ontwerp neem ik dat als uitgangspunt. Laat ik je eerst meenemen naar een populier van 25 meter hoog met een stam van anderhalve meter dik. Je begrijpt eigenlijk niet hoe zo’n boom een heftige storm doorstaat zonder te knakken. Als je de stam zou doorzagen, begrijp je het wel. De boom heeft namelijk in de stam zich versterkt in de richting waaruit de wind altijd waait. Aan die kant van de stam, is hij veel sterker geworden in de loop van de tijd. Van de buitenkant zie je dat niet, van de binnenkant is dat heel zichtbaar.
Datzelfde geldt voor het menselijk lichaam. Iemand die de hele dag een drilboor bedient, zal rondom bepaalde gewrichten veel meer kraakbeen ontwikkelen. Dat doet het lichaam zelf om je gewrichten goed te kunnen beschermen. Een lichaam brengt namelijk bouwstoffen naar die plekken die gebruikt worden. En daar zit ook tegelijkertijd het addertje onder het gras. De plekken van het lichaam die je niet gebruikt, zal het lichaam ook geen bouwstoffen heenbrengen. Het lichaam heeft efficiency uitgevonden nog voordat wij er een naam aan hadden gegeven.
Om je lichaam in optimale conditie te houden is het daarom heel belangrijk om het zo veelzijdig mogelijk te benutten en te belasten. Het heeft prikkels in je hele lijf nodig om ook voor het gehele lichaam te kunnen zorgen. En die prikkels moet je het lijf geven door te bewegen op verschillende manieren. Een boom die zich sterk maakt aan de kant waar ‘altijd’ de wind vandaan komt, knakt toch in een heftige storm als de wind ineens van de andere kant komt. Zo is het ook met het lichaam.
Het lichaam is niet gemaakt om veel stil te zitten. Het is bedoeld om voortdurend te bewegen. Belast te worden, regelmatig, niet te veel. Uren per dag achter de computer zitten of voor een televisie was niet de bedoeling voor het lijf. En dat ga je uiteindelijk wel merken. Stilzitten compenseren met één of twee keer per week keihard te gaan trainen, leidt al snel tot overbelasting. Natuurlijke bewegingen als wandelen en klimmen (ja, klim weer eens in een boom of aan een klimwand) zijn heel gezonde manieren van belasting.
Het uitgangspunt van alle producten die wij ontwerpen is dan ook om je bewegingsvrijheid zo groot mogelijk te houden. Zo veel mogelijk gebruik te maken van wat het lichaam kan, zoveel mogelijk bewegingsvrijheid aan het lichaam te geven zodat het in conditie blijft. Bouwstoffen aanvoert naar zoveel mogelijk plaatsen. Het optimum vindt in wat mogelijk is en wat moeilijk is. Op een veilige en comfortabele manier. Zo blijft je lichaam zichzelf telkens versterken. Voor als de wind ineens uit een andere hoek waait.