“Een stratenmaker zou altijd moeten kiezen voor een goede kniebeschermer die de druk goed over de hele knie verdeelt.”

Martijn Schaaper, oprichter van Ultraknee, weet als voormalig aannemer hoe het is om dagelijks op je knieën te werken. Hij merkte op dat veel van zijn collega’s ondanks het gebruik van beschermers toch rug en knieklachten ondervonden. Onderzoek toont dit ook aan. In Nederland heeft 11,6 % van de bevolking chronische knieklachten en heeft 21,6% regelmatig last van knieklachten.

Hij vond dat dit niet zo langer kon en is op zoek gegaan naar een oplossing voor dit probleem. Een team van bewegingswetenschappers en engineers heeft in samenwerking met TNO, de TU Delft en de Haagse Hogeschool een kniebeschermer ontwikkeld. Deze beschermer kennen we nu als de Ultraknee Hammock 2.

“21,6% van de bevolking heeft regelmatig last van knieklachten”

Martijn Schaaper: Een kniebeschermers van alleen schuim biedt wel meer comfort maar is niet automatisch beter voor de knieën. Het gewicht van de gebruiker bepaalt in grote mate de druk op de gevoelige delen van de  knieën. Door een schuimen kniebeschermer tussen de knie en de ondergrond te plaatsen wordt de knie tijdelijk ontlast. Het relatief dunne schuim veert langzaam in en zal bij maximale indrukking weinig tot geen drukverdeling kunnen bieden. De Ultraknee heeft een stevige kunststof insert, deze is sterk genoeg om de druk te verdelen over de gehele knie  en behoudt zijn verende eigenschappen”.

Uit metingen bij TNO bleek dat de hoge piekdruk op de gevoelige delen van de knie bij de Ultraknee Hammock veel lager was dan die van schuimen kniebeschermers. Indien er voor een langere tijd op de knieën wordt gewerkt is het vaak de piekdruk die zorgt voor ontstekingen en daarmee pijn in de knie. Het vermijden van deze piekdruk resulteert in een duurzamer comfort en een vermindering van de klachten.

Ontwikkelpartners

Team

Martijn Schaaper

Ontwikkelaar

Hugo van de Watering

product specialist

hugo@ultraknee.nl

Over InMarket

We zijn betrokken bij veel meer dan alleen kniebeschermers. Ultraknee is slechts een van de ontwikkelingsprojecten van InMarket. InMarket is een bureau dat zich heeft gespecialiseerd in het adviseren, ontwerpen en ontwikkelen van producten waarbij de mens en techniek elkaar ontmoeten. Hierbij staat als uitgangspunt de mens centraal. Door medische en technische kennis te combineren zijn wij in staat om zeer specifieke problemen op te lossen. Dit heeft onder andere geleid tot:

Menu