Techniek moet zich aanpassen aan hoe het lichaam functioneert. En niet andersom.

Martijn Schaaper, oprichter van Ultraknee, weet als voormalig aannemer hoe het is om dagelijks op je knieën te werken. Hij merkte op dat veel van zijn collega’s ondanks het gebruik van beschermers toch rug en knieklachten ondervonden. Onderzoek toont dit ook aan. In Nederland heeft 11,6 % van de bevolking chronische knieklachten en heeft 21,6% regelmatig last van knieklachten.

Hij vond dat dit niet zo langer kon en is op zoek gegaan naar een oplossing voor dit probleem. Een team van bewegingswetenschappers en engineers heeft in samenwerking met TNO, de TU Delft en de Haagse Hogeschool een kniebeschermer ontwikkeld. Deze beschermer kennen we nu als de Ultraknee Hammock 2.

“21,6% van de bevolking heeft regelmatig last van knieklachten”

Martijn Schaaper: Een kniebeschermers van alleen schuim biedt wel meer comfort maar is niet automatisch beter voor de knieën. Het gewicht van de gebruiker bepaalt in grote mate de druk op de gevoelige delen van de  knieën. Door een schuimen kniebeschermer tussen de knie en de ondergrond te plaatsen wordt de knie tijdelijk ontlast. Het relatief dunne schuim veert langzaam in en zal bij maximale indrukking weinig tot geen drukverdeling kunnen bieden. De Ultraknee heeft een stevige kunststof insert, deze is sterk genoeg om de druk te verdelen over de gehele knie  en behoudt zijn verende eigenschappen”.

Uit metingen bij TNO bleek dat de hoge piekdruk op de gevoelige delen van de knie bij de Ultraknee Hammock veel lager was dan die van schuimen kniebeschermers. Indien er voor een langere tijd op de knieën wordt gewerkt is het vaak de piekdruk die zorgt voor ontstekingen en daarmee pijn in de knie. Het vermijden van deze piekdruk resulteert in een duurzamer comfort en een vermindering van de klachten.

Ultraknee Hammock 2 werking van de veer

Maximaal kunnen bewegen na het werk. Ook na jarenlang werken op je knieën.

Je kunt niet voorkomen dat je op je knieën aan het werk bent, maar je kunt wel het schadelijk effect daarvan zoveel mogelijk beperken. Het vernuft van ons ontwerp zit ‘m erin dat de knie voortdurend volledig wordt omsloten en ondersteund tijdens het werk waardoor de drukverdeling constant en maximaal is. De slimme en uitzonderlijke drukverdeling van de ergonomische UltraKnee kniebeschermers zorgt voor zo’n 70 procent minder druk op de knie tijdens het werk.

Over InMarket

We zijn betrokken bij veel meer dan alleen kniebeschermers. Ultraknee is slechts een van de ontwikkelingsprojecten van InMarket. InMarket is een dat zich heeft gespecialiseerd in het adviseren, ontwerpen en ontwikkelen van producten waarbij de mens en techniek elkaar ontmoeten. Hierbij staat als uitgangspunt de mens centraal. Door medische en technische kennis te combineren zijn wij in staat om zeer specifieke problemen op te lossen. Dit heeft onder andere geleid tot:

Ontwikkelpartners

Logo InMarket wit
Logo TNO wit
Logo TUDelft wit
Logo HaagseHogeschool wit