Vorig bericht
Martijn aan het woord: De slimste onder ons is het menselijk lichaam
Volgend bericht
Bouw voor Jongeren testen de UltraKnee

Martijn aan het woord: Een lichaam past zich naadloos aan

Martijn weet als bewegingstechnoloog als geen ander hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. In zijn blog vertelt hij over het belang van bewegen, belasting op het lichaam en de gevolgen hiervan:

Een lichaam is een geoliede machine. Soms zou je denken van niet als je opstaat nadat je lang in één houding hebt gezeten. Maar een lichaam is ontzettend efficiënt en vernuftig dat zeer geolied met zichzelf samenwerkt. Neem mijn dochter: zij heeft een voet die bij het lopen naar binnen staat. Je zou op het idee kunnen komen dat je die voet wilt recht laten zetten, omdat dat ‘beter is’. Maar haar lichaam heeft op zeer efficiënte wijze ervoor gezorgd dat ze klachtenvrij door het leven gaat. Ingrijpen in dat proces zou hoogstwaarschijnlijk juist tot klachten leiden omdat je dan het samenspel gaat verstoren. En dat wil je niet.

Het gaat er altijd om het lichaam zoveel mogelijk bewegingsvrijheid te geven. Je moet het zo min mogelijk fixeren. Dat zou je eigenlijk in alle ontwerpen terug moeten zien die het lichaam moet gebruiken. De muis van een computer is ooit ontworpen zonder stil te staan bij de natuurlijke standen van de gewrichten van hand en pols. Het fixeert de gewrichten van hand tot aan schouder met alle klachten van dien: een muisarm. Een muisarm is een direct gevolg van fixatie. Heb je klachten? Dan komt dat veelal door onderbelasting en fixatie. Fixatie kan overigens ook soms juist nodig zijn om maximaal te kunnen bewegen. Iemand met een dwarslaesie kan er bij gebaat zijn om de heupen en onderrug te fixeren zodat andere delen van het lijf juist zo goed mogelijk bewogen kunnen worden. Dan dient het juist een heel goed doel.

Een lichaam slijt niet, althans niet uit zichzelf. Overbelasting kan leiden tot klachten. Dan maak je namelijk iets kapot. Bij belasting maak je het sterker. Bij onderbelasting maak je het slapper. En dan heb je weer een groter risico om overbelasting. De belasting van heupen en knieën, maken je heupen en knieën sterker. Dat kan nooit tot slijtage leiden bij normale belasting.

Een lichaam krijgt doorgaans klachten in de richting waar het niet in is getraind of wordt gebruikt. Die klachten zijn daarom een signaal om juist wel te bewegen en juist dat deel van het lichaam te gaan bewegen dat wat meer aandacht mag krijgen van je. Dat is dan ook altijd ons uitgangspunt bij het ontwerpen van onze producten. Blijf het lichaam zoveel mogelijk in zijn totaliteit gebruiken, benutten en trainen. Op een natuurlijke manier. Dan kun je ook maximaal blijven bewegen. Ontstaan er geen nieuwe klachten. En bouwt je lichaam aan zijn kracht en weerbaarheid. En blijft het een geoliede machine. Op zijn eigen natuurlijke manier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.